Berichten over China komen ons dagelijks ter ore, toch weten we eigenlijk maar weinig over dit land. Ruben Terlou verblufte en verbaasde ons in 2016 met zijn serie 'Langs de oevers van de Yangtze' (VPRO). Tegelijk geven Chinese kunstenaars allerlei boodschappen af over hun land: van Ai Wei Wei tot Qiu Zhijie. En terwijl 'Made in China' voor velen nog steeds gelijkstaat aan goedkoop plastic, zien leiders als Donald Trump hun welvaart en zekerheden tot in het hart bedreigd door de Chinese opmars.

Wat te denken van dit land dat al sinds mensenheugenis indruk maakt? Na een dip van 200 jaar, waarin China geïsoleerd of gekolonialiseerd was en te maken kreeg met bloedige burgeroorlogen en rampzalig wanbeleid, is het land terug van weggeweest. Wat kenmerkt dit land op cultureel, economisch en politiek terrein? Wat is hun kracht, wat hun zwakte? En wat hebben Confucius, Marx en Mao momenteel nog in te brengen?

Als onderdeel van het programma bij "Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals" word je in drie avonden bijgepraat over het wel en wee van China. Evert Jan Ouweneel is onze gastheer. Hij is cultuurfilosoof met jarenlange ervaring in het beschrijven van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn interesse gaat uit naar de logica achter gebeurtenissen en naar de grote verbanden. Met zijn dagseminars over o.a. China bereikte hij al een groot publiek. Hij gaf les aan het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken en adviseerde herhaaldelijk topambtenaren van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel over China.

Data

Donderdag 18 mei: 
VERLEDEN – In één avond wandelen we door 5000 jaar Chinese beschaving. Aandacht voor het ‘hemels mandaat’ dat de op- en ondergang van menig dynastie bepaalde, de eeuwenlange voorsprong van China, hoe Europa het roer van China overnam, en de crisis van de afgelopen 200 jaar.

Donderdag 8 juni: 
HEDEN – Een vergelijking van Chinees en Westers denken. Onder meer aandacht voor het familiedenken in China en het contractdenken in West-Europa, voor Taoïsme, Confucianisme en Chinees communisme, voor het en-en denken van de Chinees en het of-of denken van de westerling.

Donderdag 29 juni: 
TOEKOMST – Een verhelderend overzicht van de zes ingrediënten van China’s nieuwe wereldrol. Over massa, drang, cash, controle, brains en hoop. Vele factoren zullen de revue passeren die momenteel een florerende toekomst van China in de weg staan of juist bevorderen.

Het programma duurt van 18.45 tot 20.45 uur.

Kosten en reserveringen

Tickets: per avond betaal je €10,- voor een kaartje; een passe-partout voor drie lezingenkost €25,-. Schrijf je hier in.

Voor op-maat programma's (bijvoorbeeld rondleiding door de tentoonstelling vooraf), neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor de pagina over deze lezingenserie op de website van het Van Abbe Museum.