Hoe drukten de Europese grootmachten de afgelopen eeuwen hun stempel op China in de vorm van handel en kolonisatie, en hoe worden de zaken nu omgedraaid en begint China zijn stempel te drukken op Europa? In deze cursus gaat Evert Jan Ouweneel in op deze opmerkelijke wisseling van de macht.

In de afgelopen duizend jaar hebben China en Europa beide hun perioden gekend van ongekende opbloei en dramatisch verval. Wie in de dertiende eeuw vanuit Europa naar China reisde (zoals Marco Polo naar eigen zeggen deed), kon zich slechts vergapen aan de pracht en luister van het keizerrijk. Maar toen de Britten in de negentiende eeuw hun wapens te voorschijn haalden om de Chinezen tot vrijhandel te dwingen, kon het keizerrijk zich slechts vergapen aan de voorsprong van de Europeanen.

En nu, anderhalve eeuw later, is het weer onze beurt om de opmars van de Chinezen gade te slaan. In deze cursus is er aandacht voor deze wisseling van de wacht. We beginnen bij de geschiedenis van de keizerrijken, om vervolgens te zien hoe Europa geleidelijk aan het roer overnam. Hoe drukten de Europese grootmachten de afgelopen eeuwen hun stempel op China in de vorm van handel en kolonisatie, en hoe worden de zaken nu omgedraaid en begint China zijn stempel te drukken op Europa? Fascinerende vergezichten die het verleidelijk maken ook nog even een blik te werpen op de toekomst.

10.00 - 11.00 uur Geschiedenis van China: opbloei en verval
11.15 - 12.15 uur Machtswisseling 1: Europa aan het roer
12.15 - 13.15 uur Lunchpauze
13.15 - 14.15 uur Machtwisseling 2: China terug aan het roer
14.30 - 15.30 uur China en Europa: een culturele vergelijking
15.45 - 16.45 uur China en Europa: kansen en bedreigingen

Klik hier voor aanmelding en meer informatie over deze cursus van HOVO Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen.